Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

17 Temmuz 2022 Pazar

ŞEYTAN NEDİR

 


ŞEYTAN NEDİR

Şeytan cinlerdendir; şerrin, her türlü kötülüğün ve sapkın­lığın temsilcisidir. Hayırla, İyilikle, hidâyetle hiçbir alâkası yok­tur. Allah Teâlâ Hz. Adem'e secde etmesini emrettiği zaman, şeytanların babası olan İblîs, kendisinin ateşten, Âdem’in ise topraktan yaratıldığını ileri sürerek Allâh’a isyan etti. Bu ha­reketi ile yani kendisini Âdem aleyhisselâmdan üstün görmesi sebebiyle kibir ve gurûra kapıldı, kâfirlerden oldu.

İblîs ve onun zürriyetinden gelen şeytanlar, Allâh’ın rahme­tinden kovulmuştur. Ancak bunlara, kıyâmete kadar mühlet verilmiştir. Bütün meşgaleleri, insanları doğru yoldan ayırmak ve onları kötülüğe sevketmeye çalışmaktır. Her insanın bir şeytanı vardır. Hatta Resûlüllah Efendimizin dahi kendisine musallat olmak isteyen bir şeytanı vardı. Ancak Cenâb-ı Hakk ona yardım etmiş ve şeytanı kendisine teslim olmuştur.

Şeytanın vazifelerini şöyle tasnif edebiliriz:

1. Küfür, şirk, Allah ve Resûlü’ne, Resûlü’nün vâris­lerine İsyan ettirmek,

2. Bid'atlerle amel ettirmeye çalışmak, •.

3. Büyük günahlara sevketmek, şayet mümkün olmazsa;

4. Küçük günahlarla meşgul etmek, Si

5. Mubahlarla fazlaca uğraştırmak, S$

6. Fazileti az olan amellerle oyalamak.*:

Hz. Allah şeytana karşı mü’minleri ikaz etmiş, “Şeytan şüphesiz sizin amansız bir düşmanmızdır, siz de onu düşman kabul edin. O, kendisine uyan taraftarlarını, an­cak ateş ehlinden olmaya çağırır” (S. FAtır, 6) buyurarak, ona uymamalarını istemiştir. Şeytan, ilk (insan Hz. Âdem babamızla Havva vâlidemizi yanıltmış ve cennetten çıkarıl­malarına sebep olmuştur. Bu hususu göz önünde tutarak, onun hîle ve tuzaklarına karşı uyanık bulunmak gerektiği ise Kur’ân-ı Kerim’de şöyle ifade buyurulmuşlar:

“Ey Âdemoğulları! Şeytan, ana-babanızı, ayıp yerleri­ni kendilerine göstermek için elbiselerini soyarak cen­netten çıkardığı gibi, sizi de şaşırtıp bir belâya düşür­mesin. Çünkü o ve kabilesi, sizin onları göremeyeceği­niz yerden sizi görürler. Şüphesiz biz şeytanları, İnan­mayanların dostları kıldık.” (S. A'raf, 27)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder