Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

5 Haziran 2022 Pazar

İSLAMİYET'İ İLK KABUL EDEN ZÂTLAR

 


İSLAMİYET'İ İLK KABUL EDEN ZÂTLAR

Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) kendisine peygam­berlik verilince İlk evvel çevresinde bulunan bazı zâtları Islâm dinine davet buyurmuştu. Bu daveti ilk önce Hz. Hatîce validemiz kabul edip İslâmiyet şerefine nail oldu. Sonra Kureyş'in büyüklerinden olan Ebûbekr-i Sıddîk ile Peygamberimizin azatlısı olan Zeyd bin Harise ve Pey­gamberimizin amcası Ebû Talibin henüz dokuz-on ya­şında bulunan oğlu Hz. Ali kabul ettiler. Daha sonra da Hz. Ebûbekirln daveti ile Osman bin Affan, Abdürrah- man bin Avf, Sa'd bin Ebî Vakkâs, Zübeyr ibnül-Avvâm, Talhatü’bnü Ubeydillah (r.anhüm) hazretleri İslâmiyet’le müşerref oldular.

Neblyy-i Âlî-şân (s.a.v.) Efendimiz, daha sonra insan­ları açıkça dine davete başladı. Herkese Allâhü Teâlâ'nın varlığını, birliğini, büyüklüğünü anlatarak ondan başka­sına ibadet edilmemesini öğretiyor, hidayete kabiliyetli zatlar Müslümanlığa can atıyor, cehaletten kurtulup saa­dete eriyordu.

Bir müddet sonra Peygamberimizin amcalarından Hz. Hamza İslâmiyet'i kabul etti. Bundan biraz sonra da Ömeru'l-Fâruk müslüman olarak Islâm dininin yayılma­sına çalıştı.

Peygamber-i Zîşân Efendimizi görüp müslüman olan zâtlara sahabe, ashâb denir.

Ashâb-ı kirâmın en büyüklerinden olan Ebûbekir, Ömer, Osman, Ali (r.anhüm) hazretlerine hulefâ-yı râ- şidîn, denir ki, bunlar, Resûl-i Ekrem’den sonra sıra­sıyla hilâfet makamında bulunmuş, Islâm dinine pek çok hizmetler etmişlerdir.

Bu dört zât ile Abdürrahman bin Avf, Sa'd bin Ebî Vakkâs, Zübeyr bin Avvâm, Talhatü'bnü Ubeydillah, Sa'dübnü Zeyd ve Ebû Ubeydetübnü Cerrah (r.anhüm) hazretlerine de aşere-i mübeşşere denir.

Peygamberimiz (s.a.v.) bu on zâtın cennete girecek­lerini müjdelemişlerdir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder