SOĞANIN FAYDALARI NELERDİR
Kalp hastalıklarını önleyebilir
Soğanlar, iltihaplanma ile mücadele eden, trigliseritleri (kandaki yağ türlerinden biri) azaltan ve kolesterol seviyelerini düşüren antioksidanlar ve bileşikler içerdiğinden, kalp hastalığı riskini azaltabilir. Enfeksiyon giderici özelliği sayesinde, yüksek tansiyonu düşürülebilir ve kanın pıhtılaşmasını önleyebilir. Yapılan araştırmalar soğanın kolesterol seviyesini düşürdüğünü de göstermiştir.
Kansere karşı koruyucudur
Soğan tüketimi, özellikle mide kanseri, yemek borusu, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanseri gibi pek çok kanser türünün gelişme riskini azaltır. Ayrıca kuersetin gibi antioksidanlar içerdiğinden gelişim aşamasında olan tümörün büyümesini de durdurur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Soğan çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve 25 farklı antioksidan türü içerir. Özellikle kırmızı soğanda bulunan antosiyaninler bağışıklık sistemi açısından oldukça faydalıdır. Bağırsakta bulunan iyi bakteri (probiyotik) sayısını arttırıp, bağışıklık fonksiyonunun iyileşmesine yardımcı olurlar.
Sindirim sistemini destekler
Soğan, sindirimi destekleyen, bağırsaklardaki bakteri dengesini iyileştiren ve bağışıklık sistemine fayda sağlayan zengin bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler, faydalı bağırsak bakterileri tarafından parçalanan sindirilemez türdeki lifli besinleri de kapsarlar.
Kan şekerini kontrol edebilir
Soğan yüksek kan şekeri miktarının dengelenmesine yardımcı olabilir. Özellikle kuersetin ince bağırsak, pankreas, iskelet kası, yağ dokusu ve karaciğerdeki hücrelerle etkileşime girerek diyabet ve prediyabet hastalarının kan şekeri kontrolünü sağlayabilir. Ayrıca açlık kan şekerinin düzenlenmesinde önemli bir role sahiptir.
Kemikleri güçlendirir
Soğan, en az süt ve süt ürünleri kadar kemik sağlığına iyi gelebilir. Kemikleri güçlendirme özelliğinden dolayı, menopoz sonrası kemik erimesine (osteoporoz) karşı etkili olduğu araştırmalarla ispatlanmıştır. Ayrıca sık soğan tüketen kadınlarda kalça kırığı riskinin azaldığı görülmüştür.
Ruh sağlığını dengeler
Soğanlarda bulunan B9 vitamini (folik asit) depresyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Çünkü kan ile diğer besin maddelerinin beyne ulaşmasını ve bir insanın kendini iyi hissetmesini sağlayan serotonin, dopamin gibi hormonların üretimini engelleyen homosistein’in vücutta aşırı miktarda birikimini önleyebilir. Homosistein başta kırmızı et olmak üzere gıdalardan alınan bir aminoasittir. Ayrıca;
Sinir sitemini güçlendirir,
Metabolizmayı hızlandırır,
zararlı bakterilerin gelişimini engeller,
Cilt-saç sağlığını korur,
Vücuttaki yağları yakarak obezite riskini ortadan kaldırır,
Kırmızı kan hücresi miktarını arttırtarak kansızlığı önler,
Güçlü bir idrar söktürücüdür,
Polikistik Over Sendromu tedavisinde yardımcı olabilir,
Enfeksiyonlarla savaşabilir,
Atardamarların sertleşmesini engelleyerek elastik kalmalarına yardımcı olabilir,
Eklem ağrılarını dindirebilir,
Alerji tedavisinde etkili olabilir,
Uykusuzluğa iyi gelebilir,
İştah açabilir,
Diş çürümesine ve diş eti sorunlarına yol açabilecek bakterilerin yok eder
Dolama (paronişi) rahatsızlıkları için haricen uygulanırsa iltihabı azaltır.
Burun kanamasını durdurabilir. Bunun için; burun deliklerinin altına küçük bir parça soğan yerleştirmek yeterli olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder