Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

15 Nisan 2021 Perşembe

Adamlığın Aslı


 

Adamlığın Aslı

Ebü'l-Abbas b. Ata [kuddise sırruhû] bir gün ar- I kadaşlarına, “İnsan ne ile yükselir?” diye sormuş.! Kimi, “Başa kakmayı bırakmak ve nefsi feda et­mekle" demiş. Kimi, “İyilik etmek, ölçülü davran-! makla" demiş. İbn Atâ şöyle demiş: “Yükselen yal­nız güzel ahlâk ile yükselmiştir. Hz. Peygamber'den [sallallahu aleyhi vesellem] başka hiç kimse de güzel ahlâkta son noktaya (kemale) ermemiştir.”

Şöyle denmiş: “Halkın Allah'a en yakın olanı, Hz. feygamber’in izinden gidenler, onun sözlerine uyan­lardır.” Şöyle de denmiş: “Arifin sermayesi yaratık­lara sevgi beslemektir. Hz. Peygamberin söylediği gibi: “Ben farzları yapmakla emrolunduğum gibi, insanlara karşı hoş davranmakla da emrolundum."

Biri de şöyle demiş: “Mürüvvetin (adamlığın, in­sanlığın) aslı, yaratıklara karşı geniş yürekli olmak, kötü huyluluğun aslı da dar yürekli olmaktır. Yüce Allah buyurmuştur: “Allah kimin kalbini İslam'a açarsa o Rabb'inden bir nur üzerinde bulunmakta­dır" (Zümer 39/22). Kim Rabb’inden bir nur üzerinde bulunursa kalbi geniş, ahlâkı güzel olur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder