Manevi Cevher
Kalp, dinî ve tasavvuf? bağlamda bilgi ve düşüncenin kaynağı veya aracıdır. Bu duru mun bildiğimiz cismanî kalple yani yürekle ilişkisi olmakla birlikte ondan ayrı bir şeydir. Bu anlamdaki kalbe “rabbani latife” veya “İlâhî cevher” de denir. 0 latife insanoğlunun hakikatidir. İdrak eden, bilen ve kavrayan odur. Muhatap olan, cezalandırılan, kınanan ve sorumlu tutulan da o.
Rabbani kalp, aynı isimle anılsa da yürek ten ayn bir şeydir. Yürek insanlar gibi hay vanlarda da mevcuttur. Görevi vücuttaki kanı temizlemek ve dağıtmaktır. Çam kozalağını andırır ve sol memenin alt hizasına denk ge lir. Denmiştir ki: “Halk, et parçası olan yüreğe kalp adını verir. Oysa bu et parçası, delilerde, çocuklarda ve meczuplarda bile vardır. Ama bunlar yine de kalpsizdirler.”
Kalp akıl, marifet, ilim, niyet, iman, hikmet ve yakınlık gibi hayatî hususların kalesi duru mundadır. Kalp diri ve selim ise bu duygular da öyle sayılır. Kalp, hak ve hakikat üzere olduğu müddetçe, bedenin en karanlık noktaları bile nur içinde olur; hak yol üzere olmadığında da şeytanın zehirli oklarının hedefi haline gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder