İyiliğin Şartları
Bir iyiliğin iyilik olabilmesi ve noksansız yerine getirilmesi için bazı şartlar vardır. Bun ların en önemlisi iyiliği Allah rızası için yap maktır. Bunun için mümkünse yaptığı iyiliği gizli yapmak, halkın görmesini istememek, onu yaymaktan, açığa vurmaktan sakınmaktır.
Bir diğer şart, yaptığı iyiliği küçük görüp gözünde büyütmemek, az bulup çok görme mektir. Böyle yapmalı ki iyilik şımarıklığa, yaptığı ile övünmeye, kibirlenmeye, başkala rını küçük görmeye sebep olmasın. Hz. Abbas [radıyallahu anh] demiştir ki: "İyilik ancak üç özellikle tamam olur: İyilik yapmada acele etmek, yaptığını gözünde küçük görmek ve halktan gizlemek.”
Bir diğer şart, iyiliği başa kakmamak ve onu yapmakla övünmemektir. Çünkü bunları yapan kimse nimete şükretmiş olmayacağı gibi sevaptan da mahrum kalır. Yine bir diğeri de, hiçbir hayırlı işi küçük ve basit görme mektir. İyiliği kime yaptığına değil, kim için yaptığına bakmalıdır. Allah için yapılan hiçbir amel, ibadet ve iyilik zayi olmaz. Atalarımız, “Sen bir iyilik yap denize at, balık bilmezse halik (yaratıcı) bilir” demişlerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder