Eşek dikeni tam bir karaciğer dostu!
Eşek dikeni akız, kansa ve kenger gibi çeşitli isimlerle anılan eşek dikeninin karaciğer yağlanmasının önüne geçtiğini biliyor muydunuz? İçine kuzu eti koyularak kavrulan eşek dikeninin yemeğine kenger meftunesi deniliyor. Diyarbakır'ın bu şahane yemeğinin faydaları saymakla bitmiyor. İşte eşek dikeninin bilinmeyen faydaları!
Eşek dikeninin sağlık açısından bir çok faydası bulunmaktadır. Lezzetli bir şekilde yemeklerinin yapıldığı eşek dikeninin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Karaciğer yağlanmasını önlüyor
Eşek dikeni en çok karaciğer organına fayda sağlamaktadır. Karaciğer yağlanması olanlar eşek dikeni yemeğini haftada en ez iki kere tüketebilirler.
Böbreklerin çalışmasını sağlar
Eşek dikeni böbreklerde meydana gelen sorunları çözmeye yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra idrar yollarındaki problemlerin giderilmesini de sağlıyor.
Sigaranın zararlarını etkisiz hale getirir
Eşek dikeni sık sık tüketildiğinde kan temizleyici özelliği sayesinde sigaranın zararlı etkilerini yok etmeye yardımcı oluyor.
Sindirim istemine iyi gelir
Eşek dikeni zengin lif oranı sayesinde sindirim sistemini iyileştirmektedir. Aynı zamanda sinir sistemini onararak vücuttaki kanı temizlemeye yardımcı olmaktadır.
NASIL KULLANILIR
Eşek dikeni, tohumlarında silymarin olarak adlandırılan bir madde barındırıyor. Bu madde tohumlarında olduğu için sadece tohumları kullanılır. Yaprağı ve diğer bölümleri kullanılmaz.
bir bardak kaynamış suya bir çay kaşığı eşek dikeni tohumu eklenir ve 5 dakika demlenir. Ardından süzülerek içilir. Bu çay aç karnına ve yemeklerden önce içilir.
Günde bir defa tüketmek yeterli olacaktır.
Eşek dikeni tohumu bal ile karıştırılarak yenilebilir.
Ayrıca bu tohumdan yapılan yağda oldukça faydalıdır.
HASAT ZAMANI VE ŞEKLİ
Eşek dikeninin tohumları olgunlaştığında hasat yapılır. Tohumları ve yaprakları toplanıp gölgede kurutulur.
NASIL KULLANILIR
Hem kahve olarak hem de çay olarak tüketilebilir. Ege bölgesinde kenger isimli kahvesi yapılır. Diyarbakır’da da kenger yemeği olarak da tüketilir. Ayrıca, kenger turşusu da yapılabilir. Çayın hazırlanışı;
100 cc kaynamış suya 5 gr yapraklarından koyulur.
Biraz kaynatılıp demlenir.
Tohumları da aynı şekilde demlenir.
Açken günde 3 bardak içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder