Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

17 Ekim 2020 Cumartesi

Hz.Ali (r.a.) nın Hz.Hasan (r.a.) Nasihatı

 


Bir gün Hz. Ali ile oğlu Hz. Hasan (Allah onlardan razı olsun) arasında şu konuşmalar geçer: “Ey oğul, doğruluk nedir?” “Kötülü­ğü iyilikle savmaktır." “Peki, şeref nedir?" “Dostlara iyi davranmak, hataları kabullen­mektir.” "Mürüvvet nedir?” “İffetli ve dürüst olmak... Malı helâl yoldan kazanmak, yerinde harcamaktır.” “Şefkat nedir?” “Kendinden zayıf olana bakmak, düşmüş olanları koruyup gözetlemektir.”

“Alçaklık nedir?” “Kişinin sadece ken­di nefsi için elde edip kazanması ve yalnız sevdiği şeyler için harcamasıdır.” “Cömertlik nedir?" "Darlıkta ve bollukta harcama yap­mak, ihsanda bulunmaktır." “Cimrilik nedir?" “Kişinin elinde bulunan malları üstünlük, har­cadıklarını ise ziyan olarak görmesidir.”

"Kardeşlik nedir?" “Darlıkta ve bollukta iyilik yapmaktır." “Korkaklık nedir?” “Arka­daşa karşı cüretkâr olmak, düşmana karşı ise geri durmak, ondan kaçmaktır.” “Asıl ganimet nedir?” “Takva sahibi olmaya gayret etmek, dünyevî şeylere değer vermemektir." “Hilim (yumuşak huyluluk) nedir?" “Öfkeye hâkim olmak, nefsin arzularına engel olmaktır” (Ebû Nuaym el-İsfahânî, Hilyetü'l-Evliyd).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder