Silsile-i Sâdât’ın beşinci halkasını teşkil eden Ebû Yezîd (Bayezid) TayfÛr el-Bestâmî (k.s.) Hazretlerinin ismi Tay- fûr, künyesi Ebû Yezîd, lakabı Sultanü’l-Arifîn, babasının ismi Isâ’dır. 188 (m. 803) senesinde -İran’ın kuzeyinde, Hazar Denizi yakınında- Bestâm şehrinde dünyaya geldi.
Bayezid-i Bestâmî (k.s.) Hazretlerinin büyük bir zat olacağının alâmeti henüz annesinin karnında iken görülmüştü. Annesi şöyle nakletmiştir: Ben oğlum Tayfûr'a hâmile olduğumda şüpheli bir şey yesem, karnımda bir ağrı olur, o şüpheli şeyi kusup çıkarıncaya kadar devam ederdi.
Bayezid-i Bestâmî (k.s.) Hazretleri, Bestâm’dan ayrıldı ve otuz sene, Şam beldelerinde ve şâir yerlerde ilim tahsil etti.
Bayezid-i Bestâmî (k.s.) Hazretleri, veli olduğunu duyduğu bir zatı ziyarete gitti. Onun, mescide gitmek üzere evinden çıktığı sırada kıble tarafına tükürdüğünü,görünce ona selam bile vermeden geri döndü ve;
“Resûlullâh'ın âdabından bir edebe riâyet etmeyen, o hususta kendisine güvenilmeyen kimseye velilik iddiasında nasıl güvenilir?” buyurdular.
Bayezid-i Bestâmî (k.s.) Hazretleri, 261 (m. 874) veya 264 (m. 877) senesinde vefat etti.
Türbesi Bestâm’dadır. Hatay’ın Kırıkhan ilçesi, Alay- beyli köyünde bir türbesi olup ziyaret edilmektedir.
Cismen beraber olmadığı halde üstâzının rûhâniyetiyle terbiye olunan kimseye Üveysî denilir. Bayezid-i Bestâmî (k.s.) Hazretleri Üveysîdir. Zira onu Ca’fer-i Sâdık Hazretlerinin (k.s.) rûhâniyyeti terbiye etmişdir.
Buyurdular:
“Hakka vâsıl olanlar, ancak hürmete riâyet ederek vâsıl olmuşlardır. Kovulanlar da hürmeti terk ettikleri için kovul- muşlardır.”
“Ya olduğun gibi görün veya göründüğün gibi ol.” “Kerâmet gösteren, hatta havada uçan birini görseniz Allâhü Teâlâ’nın emirlerini, yasaklarını, hududunu muhâfa- za ve dini vazifeleri edâdaki halini görmedikçe ona asla îtibar etmeyin.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder