Fındık ülkemizde en çok sevilen ve tüketilen kuruyemişlerden biridir. Oldukça iyi bir enerji kaynağı olan fındığın faydaları çok fazla bilinmiyor. Huşgiller familyasından olan fındık, mutlaka tüketilmesi gereken sağlık dolu bir besindir. Türkiye’de en çok Trabzon, Giresun, Artvin, Rize gibi Karadeniz bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yüksek rakımlı bölgelerde üretilen fındık, 1600 metreye kadar yetiştirilebilir. Onlarca farklı çeşidi olan ‘fındığın kalorisi ve besin değeri’ hakkındaki ayrıntıları sizler için derledik. İşte ‘taze fındığın faydaları’ ve ‘kavrulmuş fındığın faydaları’ ile ilgili merak edilenler…
Fındık, besin değeri olarak oldukça kaliteli vitamin ve mineralleri içermektedir. Kansızlığa karşı, bağışıklık güçlendirici, kemikleri kuvvetlendirici, nöral hasarı önleyen ve sinir sistemi sağlığını koruyan fındığı düzenli olarak tüketmeniz bu faydaları görmeniz açısından gereklidir. Huş ağacı ailesinden gelen fındık sert kabuk içerisindeki bir çeşit kuruyemiştir. Taze veya kavrulmuş olarak tüketilmesinin yanında, fındığın yağı da mutfaklarda sıklıkla kullanılan bir yağdır. Aynı zamanda fındık yağının alternatif tıpta veya aromaterapide de kullanıldığı bilinmektedir.
Fındığın faydaları nelerdir?
Uzmanlar tarafından he gün bir avuç tüketilmesi tavsiye edilen fındığın vücudumuz için sayısız faydası bulunmaktadır.
Fındık, çok bilinmese de zayıflatıcı bir etkiye sahiptir. Obezite çağımızda çok yaygın bir sağlık bir sorunudur. Fındık yağlı bir kuruyemiş olduğu için diyetlerde tok tutucu özelliği ile kullanılmaktadır ve yağ yakıcı bir etkiye sahiptir.
Fındığın içerisinde kalp sağlığına fayda sağlayan pek çok vitamin bulunmaktadır. İyi bir lif kaynağı olduğu için kötü kolesterolü düşürür. Tam bir kalp dostudur ve kalp ritmini ayarlamaya yardımcı bir besindir.
Fındık beyin sağlığınızı korur. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan bir fonksiyonu vardır. İçerisindeki E, K vitaminleri beyin sağlığımızı olumlu yönde etkiler. Hafızayı güçlendirerek Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir etki sağlar.
Fındık, antioksidan açısından oldukça zengindir. Fındığın içeriğindeki antioksidanlar sayesinde, meme, akciğer, prostat gibi kanser hastalıkları riskini azaltır. Tiamin ve selenyum açısından zengin olan fındık kanser belirtileri ile savaşır.
Fındığın sağladığı faydalardan biri de demir içerdiği için kansızlığa iyi gelmesidir. Demir eksikliğine bağlı anemilerde beslenme ile kan düzeyini düzenlemek mümkündür. Fındığın içerisinde, kırmızı kan trombositi miktarını arttırmak amacıyla hemoglobin düzeyini arttıran demir fazlasıyla bulunmaktadır.
Fındık, eklem ve kemik ağrılarına karşı oldukça etkili bir yemiştir. Özellikle yaşlandıkça görülmeye başlayan kemik hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi vardır. İçerisindeki manganez sayesinde daha güçlü kemiklerin olmasını sağlar ve osteoporoz gibi hastalık risklerini azaltmaya yardımcı olur.
Fındığın tüm bilinen faydaların yanında cildi güzelleştirici etkisi de vardır. E ve C vitamini açısından zengin olan fındık cilt sağlığınızı destekler. Cildiniz için faydalı yağ asitleri içerir ve daha parlak, sağlıklı bir cilt sağlar.
Hamilelikte fındığın faydaları çoktur. Hem kendileri hem bebekleri için hamilelere fındık tüketmesi önerilir. Özellikle hamilelikte sık görülen kabızlık şikâyetleri için kullanılır. Aynı zamanda içerisindeki kalsiyum ve magnezyum sayesinde hamilelikte görülen bel ve kas ağrılarını önler. Bunun için özellikle çiğ fındık tüketilmesi tavsiye edilir.
Fındığın iyi bir enerji kaynağıdır Bedensel ve zihinsel olan yorgunlukları önler
Fındığın zararları nelerdir?
Fındık, yağ ve besin değeri olarak çok zengin bir kuruyemiş olduğu için her gün 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olabilir. Aynı şekilde kilo sorunu olmasa da yüksek tansiyon hastalarının günde bir avuç miktarını geçmemesi tavsiye edilir. Aşırı tüketildiğinde ishal ve mide bulantısı gibi sorunlar görülebilir. Tükettiğiniz miktara dikkat ettiğiniz sürece fındığın faydalarından istifade edebilirsiniz
https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/05/10/findigin-faydalari-ve-yararlari-nelerdir-findikta-hangi-vitaminler-var
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder