Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

18 Mayıs 2020 Pazartesi

FASULYENİN FAYDALARI


Mutfakların vazgeçilmezi fasulyenin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Fasulye bağırsakları çalıştırır mı?
Fasulye yemekleri Türk mutfağının en çok tüketilen besinleri arasındadır. Ülkenin hemen her bölgesinde fasulye yemekleri yapılır ve damak zevkine uygunluğundan ötürü sıklıkla tercih edilir. Pek çok farklı çeşit yemeği yapılan ‘fasulyenin faydaları’ da oldukça fazladır. Sebze tüketiminin önemine dikkat çeken uzmanlar her gün mutlaka bir çeşit sebze tüketmenin vücuda olan sayısız faydasına dikkat çekiyor. Türk mutfaklarında gerek taze fasulye gerekse kuru fasulye yemekleri her zaman en sevilen yemekler arasında yerini almaktadır. Peki, sürekli soframızda bulunan, yemeklerini yaptığımız ve tüm baklagiller içinde en çok tüketilen ‘fasulyenin kalorisi ve besin değeri’ hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? ‘Fasulyenin zararları’ var mıdır? Ve ‘kuru fasulyenin böbreğe faydaları’ neler olabilir? İşte ayrıntılar…

-Mutfakların vazgeçilmezi fasulyenin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Fasulye bağırsakları çalıştırır mı?
Severek tükettiğimiz fasulye, baklagiller ailesindendir ve Orta Amerika menşeli bir bitki türüdür. Dik çalı biçiminde büyür ve sarmaşık gibi sarılıcı bir özelliği vardır. Yüksekliği 30 cm ile 75 cm arasında değişmektedir. Soğuğa karşı duyarlıdır ve çoğu toprak türünde yetişebilir. Bu değerli bitki türünün yaklaşık 80 farklı çeşidi vardır. Ayşe kadın fasulyesi, çalı fasulyesi, horoz, börülce, barbunya bunlardan en bilinenleridir.

Fasulyenin faydaları nelerdir?

Fasulyenin faydalarından bahsederken ilk olarak 'taze fasulyenin' faydalarından bahsedebiliriz.

Kansere karşıetkilidir
Taze fasulyenin bazı kanser hastalıklarını önlemede katkı sağladığı bilinmektedir. Örneğin, kolon kanserine sebep olan prekanseröz hücreleri önlemede taze fasulyenin etkili olduğu belirtilmiştir.

Sindirim sistemine iyi gelir
Taze fasulye yüksek oranda lif içermektedir ve bu da sindirim sisteminin düzenlenmesi için oldukça gerekli bir maddedir. Fasulye, sindirim sistemini düzene koyar ve bağırsak sağlığını korur.

Kemiklere  iyidir
Genellikle sadece hayvansal gıdalardan alındığı zannedilen kalsiyum taze fasulyede bol miktarda bulunur. İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur ve kemik erimesi gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar.

Hamileler için iyidir
İçeriğindeki folik asit sayesinde hamileler için çok kıymetli bir besindir. Folik asit, anne karnındaki bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir.

Detoks etkisivardır
Hemen her sebzenin vücuda sağladığı detoks etkisini taze fasulyede de görmekteyiz. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan taze fasulye, diüretik özelliği sayesinde detoks etkisi sağlar.

Göz sağlığıiçin iyidir
Özellikle yaşlandıkça ortaya çıkan göz rahatsızlarını önlemede taze fasulyenin önemli etkileri vardır. İçeriğindeki karotenoidler sayesinde görme problemine sebep olan sarı nokta hastalığına karşı koruyucu bir etkisi vardır.


Tüm bunların yanında en çok tükettiğimiz kuru fasulyenin de faydalarından bahsedecek olursak;

Protein kaynağıdır
Kuru fasulye içeriğindeki anorganik tuz ve protein açısından en kıymetli baklagillerden biridir. Hayvansal gıda tüketmeyen kişilerin sağlıklı bir yolla protein almasını sağlar.

Kalp ve damar için iyidir
Bol doyurucu ve enerji verici özelliği ile bilinen kuru fasulye kalp damar tıkanıklarına karşı oldukça koruyucu bir besindir. Lif oranı yüksek olduğu için kalp hastalarının tüketmesinde fayda vardır. 

Zayıflamaya yardımcıdır
Aynı zamanda lif oranı yüksek gıdaların tok tutucu özelliği sayesinde zayıflamak isteyenlerin de tercihidir.

Böbreklere iyidir
Kuru fasulyenin böbreğe faydalarına dikkat çeken uzmanlar, böbrek taşı olan ve idrar tutukluğu yaşayan kişilerin bu besini tüketmeye özen göstermesi gerektiğini belirtmektedir.


Fasulyenin kalorisi ve besin değeri

Taze fasulyenin 100 gramında yaklaşık olarak 44 kcal kalori vardır. Yani 1 tabak taze fasulye yediğinizde yaklaşık 66 kalori alırsınız. Taze fasulye kalorisi oldukça düşük bir gıdadır ve bu yüzden diyet listelerinde mutlaka yer alır. İçeriğinde lif, potasyum, C vitamini ve folik asit vardır.


Kuru fasulyenin pişmiş halinde ise 180 gramında yaklaşık 250 kalori vardır.

Aynı zamanda kuru fasulye yüksek miktarda protein, potasyum, magnezyum, demir, çinko, lif ve B vitaminleri içermektedir.

Fasulyenin zararları nelerdir?

Fasulyenin zengin içerikli bir besin olması ve vücuda gerekli birçok maddeyi içermesinin yanında vücuda herhangi bir zararı yoktur. Ancak fasulye pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Örneğin, pişirmenin uzun saatler yapılması içeriğindeki bazı vitamin ve mineralleri olumsuz etkileyebilir. Ayrıca pişirme sularının kullanılmaması ve atılması da olukça faydalı olan C vitaminini kaybetmenize sebep olur.



https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/05/05/mutfaklarin-vazceilmezi-fasulyenin-faydalari-nelerdir-neye-iyi-gelir-fasulye-bagirsaklari-calistirir-mi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder