Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

8 Nisan 2019 Pazartesi

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN FAZİLETİ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN FAZİLETİ


Âşûrâ yani Muharrem ayının onuncu gününde itaat ve ibâdet edenlere Allâhü Teâlâ çok büyük sevablar İhsan eder.


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Her kim Âşûrâ günü çoluk-çocuğuna cömert davranırsa, Allâhü Teâlâ senenin tamamında ona rızık genişliği verir.” buyurmuştur.


Tabiînin büyüklerinden Süfyân-ı Sevrî (r.a.) (v. 161) “Biz bunu elli sene tatbik ettik, rızık genişliğinden başka bir şey görmedik." demiştir.


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Medine’ye hicret buyurduğunda Yahûdilerin âşûrâ günü oruç tuttuklarını gördü ve “Bu ne orucudur?” diye sordu.


“Bu gün büyük bir gündür. Bugün Allah Azze ve Cel-le’nin isrâiloğullarını Firavundan kurtardığı gündür. Mûsâ (a.s.) (Allâh’ın bu lütfunâ şükür için) oruç tutmuştur. (Biz de tutarız)” dediler.


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Biz Mûsâ(nın sünnetini ihyâ)ya sizden daha lâyıkız.” buyurdu ve o gün oruç tuttu, Ashâbına da tutmalarını emreyledi. Böylece âşûrâ orucu vacib oldu. Ancak Ramazan orucu farz kılındıktan sonra âşûrâ günü oruç tutmak müstehab olmuştur.


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) son zamanlarında Yahudi ve Hıristiyanlara muhalefet etmeyi emrettiklerinde Ashâbı:


“Yâ Resûlallâh! Yahudi ve Hıristiyanlar Âşûrâ gününe hürmet ediyorlar.” dediler.


Peygamber Efendimiz (s.a.v.);


“Öyle ise gelecek sene -inşâallâhü Teâlâ- dokuzuncu günü(yle beraber) tutarız.” buyurdular. Ancak gelecek sene Muharrem ayı geldiğinde Resûlullâh (s.a.v) âhirete irtihal buyurmuşlardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder