Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

9 Nisan 2018 Pazartesi

İLİM GÂYESİ





İLİM GÂYESİ


Hz. Ali (k.v.) buyurdu ki: “Büyüyüp Rabblmi tanımadan, küçük yaşta ölüp cennete girmek beni se-vindlrmezdi. Allâhü Teâlâ’yı en iyi tanıyan kimse, haşyeti (Allâh korkusu) en fazla, İbâdeti en çok olan ve Allâh rızâsı için nasihati en güzel yapandır!”


İlme duyulan şiddetli ihtiyâca gelince; nefsini ihlâsla ilim talebine vakfet! Hedefin, ilmi ezberleyip nakletmek değil, anlayarak öğrenmek olsun. İlim tahsilinin büyük tehlikeleri bulunduğunu da bil! Kim insanların teveccühünü kazanmak, idârecilerin meclislerinde bulunmak, görüş sahiplerine karşı övünmek ve dünyâ menfaati elde etmek için ilim öğrenir ise, onun ticâreti (ilim öğrenmesi) boşa


e ir. Rasûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurur: "Her kim ilmi, re karşı böbürlenmek, sefîhlerle münâkaşa etmek veya İnsanların teveccühünü kazanmak İçin öğrenirse, Allâhü Teâlâ da onu ateşe sokar.”


Sakın, şeytan gelip süslü sözlerle sana şöyle demesin: “Madem ki ilim öğrenmekte bu kadar tehlike var, onu terk etmek evlâdırl” Sakın böyle bir düşünceye saplanmal Zîrâ Rasûlüllâh (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Ml’râc gecesi cehennem bana gösterildi ve oradakilerin çoğunun fakirler olduğunu gördüm!” Dediler ki: “Yâ Rasûlallâh! Mal yönünden fakir olanlar mı?” "Hayır, İlim yönünden fakir olanlar..." buyurdu.


İlim öğrenmeyen kimse, ne ibadetin ahkâmını bilebilir ve ne de hakkıyla yerine getirebilir. Şayet bir kimse, illmslz olarak göklerdeki meleklerin ibâdeti gibi Allâhü Teâlâ'ya ibâdet etse, hüsrana düşmekten kurtulamaz. O halde araştırma, tekrarlama, okuma yoluyla ilim talebi için hemen kolları sıva! Tembellikten ve çabucak usanmaktan sakın. Aksi takdirde Allâh (c.c.) korusun, dalâlet çukuruna yuvarlananlardan olursunl















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder