Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

4 Ekim 2017 Çarşamba

SAĞLIK - Çay keyfînizi yemekten 1 saat sonraya bırakın...





Çay keyfînizi yemekten 1 saat sonraya bırakın...
Uzmanlar, yemekten hemen sonra içilen çayın, yemekle birlikte alınan demir mineralinin vücut tarafından kullanımını sınırladığını belirtiyor. Demir eksikliği ise kansızlığa yol açıyor
Türkiye'nin hangi şehrine giderseniz gidin hangi restoran veya lokantaya girerseniz girin  yemekten sonra garson size çay ikram etmek isteyecektir. Misafirliklerde de aynı şey geçerlidir, evlerimizde de. Öğle yemeği veya akşam yemeği fark etmez, yemekten kalkar kalkmaz çaylar demlen­meye başlanır. Türkiye'de bu beslenme davranışı pek çok ki­şide alışkanlık haline gelmiştir.
Bu alışkanlığımız, doğru bir davranış değildir. Çünkü yemekten hemen sonra içilen çay, demir içeren besin tüketil- diyse, yemekle birlikte alınan Demir (Fe) mineralinin vücut tarafından kullanımım sınırlar. Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. ipek Ağaca, "Çay tüketiminde dikkat edilmesi gereken nok­talar" hakkında şu bilgileri verdi:

En az bir saat geçmeli
Yemekten en az 1 saat sonra tüketilen çay ve kahvenin demir emilimini etkileme­diği bilinmektedir. Peki demir yeteri kadar alınamaz veya vücut tarafından kullanıla­mazsa ne olur? Demir eksikliğinde anemi dediğimiz kansızlık oluşabilmektedir. Ane­mi, ülkemizde çok sık görülen bir sağlık sorunudur

Bunlara dikkat edin
Eğer aneminiz varsa; siz herkesten daha çok dikkat etmelisiniz. Çay tüketimini­zi yemekten 1-2 saat sonra­ya kaydırmaya çalışın Ça­yınızı mümkün olduğunca açık için, hatta limon ekleyin. Böylece bir miktar C vitamini de almış olacaksınız.

Kansızlık neden önemlidir?
Memorial Hastanesi Iç Hastalıkları Bö­lüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal da, "Kansızlık ve tedavi yöntemleri" hak­kında şu açıklamalarda bulundu: "Gün içe­risinde çok iş yapmadan yoruluyor, kendi­nizi halsiz hissediyor; baş dönmesi, çarpın­tı, üşüme hissi ve iştahsızlık şikayetlerin­den yakmıyorsanız bu bulgularınızın nede­ni kansızlık olabilir. Demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak görülebi­len kansızlık yani anemi hastalığı tedavi edilmediği takdirde çok daha büyük so­runlara yol açmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder