Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

13 Haziran 2017 Salı

SULTAN ÜÇÜNCÜ MURÂD HAN



Sultan Üçüncü Murad Han Rahmetullâhi Aleyh, 12’nci OsmanlI sultanı ve Resûlullâh’ın halifelerinin 76'ncısıdır. 1546 senesinde İstanbul’da doğdu, ikinci Selim Han’ın oğludur. İlimleri ecdadı gibi devrin en büyük âlimlerinden mükemmel tahsil etti. Arapça, Türkçe ve Farsça şiirleri vardır.

Murad Han, kuvvetli, iyi silah kullanabilen, aynı zamanda da halim (yumuşak huylu) ve merhametli bir padişah idi Tedbirli hareket eder, tebdîl-i kıyafetle halk arasına karışırdı

Yılın yedi mübarek gecesi olan Regâib, Mevlid, Mi’raç, Berât, Kadir, Ramazan ve Kurban bayramı gecelerinde minarelerde kandil yakılmasına ilk defa onun zamanında başlandı.

Alimlere ve şeyhlere hürmet ederdi. Nakşî idi. Şeyh Şa‘ban-ı Velî, Şemseddin Sivâsî, Aziz Mahmûd Hüdâî asrının büyük şeyhlerindendir. Sultan Murâd Han aslâ büyük günah işlememiştir.

Tahta geçtiğinde 30 yaşında idi. En fazla Azerbaycan ve Horasan’ı elinde tutan ve devamlı Osmanlı ülkesine fitne salan Safeyî şahına karşı harp etmek ile meşgul oldu. Veziri Kıbrıs Fâtihi Mustafa Paşayı ve daha sonra Özdemiroğlu Osman Paşa’yı doğu seferlerine gönderdi, iranlılar’a karşı Çıldır, Koyungeçidi, Şamahı Meşaleler savaşı gibi pek çok za-fşiîJer kazanıldı. Tiflis ve Şirvan fetholundu. Gürcistan ve Da-ğıstan’da Kumuk ve Şamahı OsmanlI’ya bağlandı. 1590’da İran'ın talebiyle sulh imzalandı. Avrupa’da Lehistan (Polonya) Osmanlı himâyesine girdi, böylece Osmanlı nüfuzu Baltık denizine kadar dayandı. Fas'da Portekizlilere karşı Vâdissevl zaferi kazanıldı.

Sultan Üçüncü Murad Han, 16 Ocak 1595’de vefat etti. Ayasofya Camii yanındaki pederi İkinci Selim Han’ın türbesinin bahçesine defnolundu. Saltanatı 20 sene 8 ay sürdü Vefâtı üzerine Aziz Mahmûd Hüdâî’nin (k.s.) söylediği manzume şöyle başlar:

Yalancı dünyaya aldanma yâ hû Bu dernek dağılır, dîvân eğlenmez.

İki kapılı bir viranedir bu,

Bunda konan göçer, mihmân eğlenmez. (Mihmân: müsafir)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder