Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

27 Mayıs 2017 Cumartesi

DUÂLARIN SONUNDA NİÇİN FÂTİHA?


“Duaların sonunda niçin Fâtiha-i şerife okunuyor, Fatiha denildiğinde, Fâtiha okumak vâcip midir?”
Böyle suâller ile günlük hayâtta sıkça karşılaşırız.
Duâların ve aşırların sonunda “Fâtiha” denildiğinde bu bir tavsiyeden ibârettir. Çünkü böyle yerlerde Fâtiha-i şe­rife okumak müstehaptır.
Cenâb-ı Hakk, Yûnus Sûresi, 9. ve 10. âyetlerde cennet ehlinin dualarını şöyle haber verdi. Rableri, “îmân edip güzel ameller işleyenleri îmânları sebebiyle hidâyete er­dirir, naîm cennetlerinde altlarından ırmaklar akar. Orada duâları ‘Sübhânekellâhümme’, sağlıkları ‘Selâm’, duâ- larının sonu da hakikat ‘Elhamdülillâhi rabbil-âlemin”dir. Dikkat edilirse cennet ehlinin duâsında üç şey mevcuttur. Birincisi teşbih, İkincisi selâm, sonuncusu ise hamd.
Bu âyet-i celîleyi tefsir eden İmâm-ı Kurtubî Hazretleri; “Duâ eden kimsenin, duâsını cennet ehlinin yapmış olduğu duâ gibi bitirmesi müstehaptır. Bu sebeple duâ- nın sonunda “Sâffât” Sûresi’nin son üç âyetini (Süb- hâne rabbike rabbi’l-izzeti amma yesıfûn ve selâmün alel mürselin ve’l-hamdü lillâhi rabbil âlemin) okumak güzel görülmüştür. Bu âyetler Cenâb-ı Hakk müşriklerin ken­disine nisbet ettikleri şeylerden tenzîh etmeyi, peygam­berler üzerine salâtü selâmı ve alemlerin rabbbi olan Hz. Allâh’a hamdi içine alır.” der...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder