Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

8 Nisan 2018 Pazar

ŞİŞMANLIK BİR HASTALIKTIR



ŞİŞMANLIK BİR HASTALIKTIR


Şişmanlığın; hayat tarzı, çevre, psikolojik, tıbbî, metabolik ve irsî birçok sebebi vardır.


Vücuttaki lüzumundan fazla yağlar kilo artışına sebep olur. Fazla kilo ise kalp ve koroner arter hastalığı, yüksek kan basıncı, kan kolesterol seviyesinde yükselme, şeker hastalığı, felç, safra kesesi hastalığı, romatizma ve mafsal hastalıkları ile kanser hastalığı riskini artırmaktadır.


Fazla kilo, eklemlere ilâve bir ağırlık yüklediğinden, eklem yüzeylerini koruyan kıkırdağa zarar verebilir. Kilo arttıkça, konsantre olma, düşünme yavaşlar, unutkanlık artar. Yapılan işin verimi düşer. Şişmanlık bir problem hâline gelirse, rûhî bunalım, depresyon riski de artar. Şişmanlık uykuda kısa müddet için nefes aliminin durmasına, horlamaya, gece sık sık uyanmaya, gündüz de yorgunluk hissine yol açar.


Şişmanlık ne kadar artarsa hastalık riski de o kadar artar. Şişmanlığı, bir günde alınan kalorilerin miktarı ile bir günde harcanan kalorilerin miktarı tayin eder. Zayıflamak için, harcanılan kaloriden daha az kalori ihtivâ eden gıdalarla beslenmeli veya daha fazla enerji harcanarak, alınan fazla kaloriler verilmelidir.


Düzenli beslenerek ve birtakım fizikî hareketlerle, alınan ve harcanan kalori dengesi muhâfaza edilerek mevcut kilo korunabilir.


FIKRA CİMRİNİN BÖYLESİ


Cimri bir adam hizmetçilik yapması için biriyle pazarlık yapıyordu. Ona;


- “Kaça çalışıyorsun, ücretin ne kadar?” dedi. O da;


- “Karın tokluğu” diye cevap verdi. Cimri adam;


- “Benim için biraz indirim yapsana” dedi. Adam;


- “O hâlde pazartesi ve perşembe günleri oruç tutacağım.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder