Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

7 Nisan 2018 Cumartesi

NEFİSLE HESAPLAŞMA



NEFİSLE HESAPLAŞMA

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şerifinde “En büyük düşmanın (merkezi) İki kaşının arasındaki nefsindir.” buyurdular. Diğer bir hadîs-i şeriflerinde de “Hesaba çekilmeden nefsinizi hesaba çekiniz.” buyurdular.

İmam-ı Gazâli Hazretleri nefsini şöyle hesaba çekiyor; ‘‘Ey nefsim! Anladım ki, dünyânın nîmet ve lezzetlerine alışmışsın ve kendini onlara kaptırmışsın! Cennete ve cehenneme inanmıyorsan, bâri ölümü inkâr etmel Bu nîmet ve lezzetlerin hepsini senden alacaklar ve bunların ayrılık ateşi ile yanacaksın! O hâlde, yazıklar olsun sana ey nefsim!

Dünyâya niye sarılıyorsun? Bütün dünyâ senin olsa ve dünyâdaki insanların hepsi sana secde etse, az zaman sonra sen de, onlar da toprak olacaksınız! İsimleriniz unutulacak, hatırlardan silinecek. Geçmiş pâdişâhları hatırlayan var mı? Hâlbuki sana dünyâdan az bir şey vermişler. O da bozulmakta, değişmektedir. Bunlar için, sonsuz cennet nîmetlerini fedâ ediyorsun. O hâlde, yazıklar olsun sana ey nefsim!

Bir kimse, kıymetli ve sonsuz dayanıklı bir mücevheri verip, bununla, kırık bir saksı satın alırsa, ona nasıl gülersin? İşte dünyâ, alınan saksı gibidir. Onu kırıldı bil ve ebedî cevheri elinden çıktı ve sana pişmânlık ve azâp kaldı bil!

Bunlar ile ve bunlar gibi sözlerle, herkes nefsini azarla-arak, kendi hakkını ödemeli ve nasîhate, önce kendinden aşlamalıdır! Allâhü Teâlâ, doğru yolda gidenlere selâmet ihsân buyursun!" Amin.

FIKRA KÖTÜ ŞİİR

İki şâir, bir nahiv (dil) âlimi adama giderek,

- “Şiirlerimizi dinle ve hangisinin daha İyi olduğunu söyle.” dediler. Birinin şiirini dinleyen nahiv âlimi diğerini dinlemeden,

- “Diğeri daha İyi” dedi, ilk şâir, “Daha diğerini dinlemedin kil” deyince nahiv âlimi:

- “O asla bundan beter olamaz." dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder