Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

7 Nisan 2018 Cumartesi

HASED HASTALIĞI



HASED HASTALIĞI

Hased (çekememezlik), Allâh’ın (c.c.) bir kuluna verdiği nimetin yok olmasını temenni etmektir. O nimeti kendisi için istesin veya istemesin fark etmez. Müslüman kardeşine verilen nimetin benzerinin kendisinde olmasını istemek hased değil, gıptadır. Gıpta etmek, namaz gibi vâcip olan nimetlerde vâcip, sadaka ve malını infâk gibi faziletli şeylerde müstehap, yemek içmek ve giymek gibi mübah olan şeylerde mübahtır.

Hadîs i şerifte “Ateşin odunu yakıp yok ettiği gibi hased de hasenâtı yer ve mahveder.” buyurulmuştur.

Hasedi kalpten atmanın çaresi: Haset kalbin en büyük hastalıklarındandır. Kalp hastalıkları ancak ilim ve amel ile tedâvî edilir. Hasedin ne dünyâlık ne de din bakımından haset edilene bir zararı vardır. Haset eden kişi, hem din hem de dünyâ bakımından hasedin zararının kendisine olacağını bilmelidir.

Dinî zararı: Hased Allâh’ın taksimatına rızâ göstermiyor, kazâsına kızıyor ve çirkin görüyor olmakla günahkâr olur.

Dünyâdaki zararı: Kişi hased ettikçe içinde bir ateş yanar, kendi kendini kemirir ve âdeta rendelenir. Nimeti arttıkça hastalık da artar, sıkıntı içinde kıvranır, bocalar.

Hasetten tevbe: Hasette Allâh'a karşı kalbin bir isyânı vardır. Bundan tevbe etmek lâzımdır. Haset söz ve fiiliyâta intikal etmiş ise o zaman hased edilenden helâllik alınması da icâb eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder