4 Ekim 2017 Çarşamba
SAĞLIK - Kalp sağlığınız için baklagil yemelisiniz
Kalp sağlığınız için baklagil yemelisiniz
Fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller, çinko, magnezyum ve demir yönünden zengindir. Kalp rahatsızlığı olanlar bu ürünleri sıkça tüketmeli
Kuru baklagiller hem lif hem sebzelere baklagil eklemeyi alış- de bitkisel protein kaynağıdır. kanlık haline getirmeliyiz. Bitki- Günlük beslenme içinde mutlaka sel protein olan baklagilleri hay- yer almalıdır. Mercimek, nohut, vansal protein ile desteklemek en fasulye, bakla, bezelye ve soya ideal seçimdir. Bunun için kıy- fasulyesi bu gruptaki besinleri ma, tavuk veya yoğurt gibi be-
oluşturur. Kuru baklagillerin sinlerden yararlanabilirsiniz. Ku- protein miktarı yüksektir. Kuru ru baklagillerde B12 vitamini dı- baklagiller, çinko, magnezyum şmda diğer B grubu vitaminle- ve demir yönünden zengindir. rinden de vardır. Posa içeriği İyi pişirme ve C vitamini kayna- yüksek, yağ oram ise düşüktür, ğı olan sebze ve meyvelerle tüke- Bu nedenle diyabet ve kalp da- tilmesi vücutta kullanılmasını ar- mar rahatsızlığı olan bireylerin tınr. Bu yüzden salatalara ve diyetinde sıklıkla yer alması tav
Besinleri beş grup altında toplamak ve bu gruplardan her gün tüketilecek niktarlann belirlenmesi, beslen- ne planım uygulamada kolaylık ağlar. Aşağıda temel besin grup- ınnı görüyorsunuz.
1. grupta süt, yoğurt ve türevleri
2, grupta et ve ürünleri grubu
3. grupta sebze ve meyveler
4. grupta tahıllar ve ekmek
5. grupta yağ ve şeker bulunur.
Kuru baklagiller bitkisel prote- n yanı sıra karbonhidrat ve sa da içerir. Bu yüzden tahıl ıbu ile protein grubuna yakın ıp pişirme şekli ve içine ekle- a tahıl veya hayvansal protein besin kalitesi yönünden deği- ı gösteren önemli bir özelliğe iptir.
siye edilmektedir. Posa oram yüksek diyet kanser hastalıkları için koruyucu ve barsak çalışması içinde olumlu etkiye sahiptir.
Gaz yapmaması için geceden ıslatın
Kuru baklagilleri hazırlarken geceden suyla ıslatın. Ancak pişirirken bu ıslatılan suyu değil yeni temiz su kullanın. Kuru baklagillerin pişmesi için gerekli zamanı ayarlaym ve tam pişmesini sağlayın. Konserve yapılmış kuru baldagillerin suyunu dökün ve temiz suyla yıkayıp, pişirin.
Daha fazla tüketmek için
Yeşil salata içine haşlanmış nohut veya barbunya veya men- çimek ekleyebilirsiniz.
Sebze çorbalarının içinde baklagil ilave edebilirsiniz.
Pilavlarınızı mercimekli veya nohutlu yapabilirsiniz.
Sıcak yemekten hoşlanmıyorsanız haşlayıp yoğurtla karıştırabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder