Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

3 Ekim 2017 Salı

SAĞLIK - HAMİLELERDE MASAJ



Hamilelerde masaj 
Hamile bayanların bel bölgesi ve bacaklarında görülen ağrıyı gidermek için yapılan masajlarda, yüzeye sıcak veya soğuk uygulamaların hiçbir yan etkisi yoktur
Masaj, doğum sırasında tö- lereyi arttırmada vetabiki herkeste olduğa gibi eşler arasında duygusal yakınlaşmada kullanılan değerli bir paramedical tedavi yöntemidir.

En çok kullanılanları;
Gevşeme için Bel ağnsı için Bacaklardaki dolanım için
Hamilelikte salgılanan hormonlar sebebi ile omurga da bağlar gevşer ve bel kavisi nor­male göre artış gösterir. Buna birde artan yük üstüne eklenince, hem gerilim tipi bel ağnla- n, hem siyatalji tarzı, hem de mekanik ağrılar ortaya çıkar. Özellikle ileri aylarda gebe yü­zükoyun yatamaz. İdeal dinlenme pozisyon­ları yan yatış, dizler karına doğru bükülmüş^, ve bacaklar arasında yastık olduğu pozisyon­dur. Sandalyede ters oturmakta gebeler için iyi bir masaj olma ortamı hazırlamaktır. Ma­saj özellikle gebenin eşi tarafından önce tüm sırtın anti alerjik bir yağ ile sıvazlaması, sonra aşağıdan yukarıya doğru omurganın her iki yarımdan hafif bastırarak, parmaklar düz uzun şekilde veya içten dışa dairesel hareket­ler, tüm sırtta hafif yoğurma hareketleri, hiç çekinmeden yapılabilecek masaj teknikleridir. Ağrıyı gidermek amacı ile yapılan masaj uy­gulamalarında yüzeye sıcak veya soğuk uy­gulamalarının bilinen hiçbir zararlı yan etkisi bulunmamaktadır. Eczaneden alacağınız içi jel dolu soğutucu petler ağrılı bölgeye 15 da­
kika, araya ince bir-havlu kona­rak uygulanmalıdır. Özellikle yeni başlayan ağrılar ve yara­lanmalarda buz torbası günde 3-5 defa rahathkla uygulanabi­lir. Önce ayak tabanlarına baş­parmakla pres yaparak yapılan masaj gerçek bir rahatlık sağla­yacaktır. Dolaşım için; özellikle yaz aylarında gebelerin çok büyük kısmı ayaklarındaki şiş­meler, bacak ağrıları ve dolaşım bozuklukla­rından yakınırlar. Ayaklan, diz arkalarını ve kasıklara doğru serin duş tutmak çok iyi gele­cektir. Sık sık bacaklar yukan kaldırılmalı, ayaklar ön - arka, sağ - sol tüm yönde hareket etmelidir. Ayakkabı topuk yüksekliği 2,5 cm. ile 4 cm. arası olmalı, dolanımı engellemeye cek kadar sıkı olmak. Yürüme hem kaslan, hem de damarlan çalıştıran bir spordur. Sabah veya akşam saatinde iyi bir ayakkabı ile yürü­yüş, doğumunuzu kolaylaştırır.

Doğumda masaj yöntemleri
Doğumda çektiğimiz rahatsız edid duy­gu ağn değil, sadece rahimin kasılmalardır. Doğum sırasındaki gebe bilmekdir ki, doğu­mun sağlıkla gerçekleşebilmesi için çok hafif başlayan kasılmalar şiddetini ve sıklığını git­tikçe arttıracaktır. Doğumun hekim ve anne için rahat geçmesi anne adayının, doğum sı­rasında ıkınmalara dikkat etmesine ve ko­mutlarına uymasına bağlıdır. Masajm önemi burada ortaya çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder