Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

4 Ekim 2017 Çarşamba

SAĞLIK - Astımlı çoçuklann anne-babalarına yönelik psikolojik rahatlatıcı çalışmalar



Astımlı çoçuklann anne-babalarına yönelik psikolojik rahatlatıcı çalışmalar
Danışman Psikolojik Hizmetler Mer­kezi olarak astım şikâyeti ile tedavi altında olan çoçuklann aileleriyle düzenli gruplar yapılarak aileyi önce astım hastalığı konusunda bilgilendirmek, sonra da bu hastalıktan mustarip bir çocukla bir çocukla yaşamlannı kolaylaştırmaktı. Astım konusunda bilgilendirmeyi konunun uzmanı doktor yapmaktaydı.
Psikolojik olarak ilk önce, seanslara bir veya iki doktor devreye girmekte, bir soh­bet havası içinde, ailelerin daha önce karşı­laştıran ve karşılaşabilecekleri sorunlan ai­lelerden dinleyerek konuya giren psikolog daha sonra ailenin rahatlamasını sağlamak için bu konuda ailelerin kafalanndaki pek çok soruyu sormalannı sağlamaktaydı.
Aynca bu ailenin bulmuş olduğu bir çö­züm yolu konuşulmaktaydı. Bu çözüm yo­lundan aile yararlanmışsa, diğer aileler o yola yakın ilgi göstermekte ve denemek is­temektedirler.
6-10 seans sürüyor
Bu çalışma sabit sayıda kişi ile 6 ile 10 seans olarak sürdürülmektedir. Danışman Psikolojik Hizmetler Merkezinin yaptığı son çalışma çok başanlı oldu.
Anne-babalar, çalışma sonunda kendile­rinin rahatladıklannı açıkça bildirdiler.
Aynca bir başka olumlu ve önemli bulgu ise, çoçuklann gözleminde astım krizlerinin azaldığının açıkça görülmesiydi. Bu, çalış­manın başında amacımızdı. Biz bu amacın gerçekleştiğini gördük.
Şimdi burada sîzlere söz etmek istediğim iki önemli konu var. Birincisi; astımlı çocuk- lann anneleri üzerine yapılmış olan pek çok çalışma bu annelerin aşın kuralcı, huzursuz, tedirgin, kaygılı, korkak, endişeli, kararsız ki­şilik özellikleri gösterdikleri yönündedir. Bazı araştırmalar, “annenin bu tür tutum ve dav- - ranışlan çocuk üzerinde astımın ortaya 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder