Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

3 Ekim 2017 Salı

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Hayatı - Yenilmez sanılan ordu dağıldı!..



Yenilmez sanılan ordu dağıldı!..
0 bin kişilik kuvvet Huneyn Vâdisi'nde toplandı. Hevâzin halkı, bu harekâtı ölüm-kalım savaşı sayılıyordu. Bu sebeple ka­dınlarım, çocuklarım, bütün hay­vanlarım ve kıymetli eşyalamı da beraberlerinde getirdiler. Ya savaşı kazanıp, Müslümanlığı ortadan kaldıracaklar, yahut da bu uğurda hepsi öleceklerdi. Rasûlüllah (s.a.v.) Mekke'de şehrin idaresini düzenlemekle meşguldü. Düşma­nın Huneyn'de toplandığım öğre­nince, Mekke'de Esîd oğlu Attâb'ı kaymakam bırakarak, 12 bin kişi­lik bir kuvvetle derhal düşmana karşı harekete geçti. Bu kuvvetin 10 bini, Mekke'nin fethi için Medi­ne'den gelen mücâhidler, 2 bini ise, Mekke'nin fethinden sonra Müslüman olan Kureyşlilerdendi. Aynca bunlar arasında 80 kadar da henüz Müslüman olmamış Mekkeli müşrik vardı. Ümeyye oğlu Safvân bunlardan biriydi.
Çok kuvvetliyiz dediler
Müslüman ordusu gerek sayı, gerek silâh ve teçhizat bakımından mükemmeldi. Şimdiye kadar hiç bu kadar mükemmel bir ordulan olmamıştı. Bu durum Müslüman­ların bir çoğunu gururlandırıyor, "artık bu ordu yenilmez" diyorlardı. CTeobe, 25-26) İki ordu Huneyn vâ- disinde karşılaştı. Müslüman ordu­su Huneyn'e sabah karanlığında
ulaşmış, vâdinin alçak kısımlarında yer alabilmişti. Düşman kuvvetleri ise buraya önceden gelmişler, yük­sek kısımlara ve en elverişli yerlere yerleşerek pusu kurmuşlardı.
Pusuya düştüler...
Öncü kuvvet, yeni Müslüman olan Mekke'lilerle Süleym Oğulla­rından meydana gelmişti. Velîd oğ­lu Hâlid'in komutasında sabah ka­ranlığında tedbirsizce ilerlerken, pusuya düşdüler. Ansızın karşılaş- tiklan ok yağmuruyla dağılıp geri çekildiler. Alaca karanlıkta her ta­raftan düşman hücuma başladı. Öncü kuvvetlerdeki çekilme, geri­deki birliklere de sirâyet etti. Müs- lümanlar daracık vâdide, yamaçla- n tutmuş olan düşmanın ok yağ­muru alfanda neye uğradıklarını anlayamadılar. Şaşmp birbirlerine girdiler. Umûmî bir panik başladı. Böylece o yenilmez sanılan mü­kemmel ordu, daha savaş başlama­dan dağıldı, herkes kaçmağa başla­dı. Ancak Rasûlüllah (s.a.v.) bindiği katin düşmana doğru sürüyordu. Sağında amcası Abbâs, solunda amcazâdesi Hâris oğlu Ebû Süf- yân, katırm dizginlerini tutarak, ilerlemesine engel olmağa çalışı­yorlardı Rasûlüllah (s.a.v.) etrafın­da, Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer, Hz. Ali, Üsame gibi, ashâbın ileri gelen­lerinden ancak 80-100 kişi kalmıştı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder