Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

3 Ekim 2017 Salı

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Hayatı - Hevâzin Kabilesini Korku Sardı



Hevâzin kabilesini korku sardı 
Fakat Osmânbin Talha kabalık etmiş, Rasûlüllah (s.a.v.)'in içeri girmesine engel olmuştu. Rasû­lüllah (s.a.v.) hiç kızmadan: "Ya Osman, yakında sen benim bu anahtarı dilediğim kişiye vere­bileceğim bir günü görecek­sin..." buyurmuştu. Şimdi Ra- sûl-i Ekrem (s.a.v.) anahtarı dile­diğine verebilirdi. Fakat gene Osmân'a verdi, ve: "Yâ Osmân, sana söylediğim söz gerçekleşti mi?" diye sordu. Osmân, olayı hatırladı: "Evet, gerçekleşti, şe- hâdet ederim ki sen, Allah'ın Rasûlüsün" dedi.
Huneyn Gazvesi yapılıyor
"And olsunki, Allah size bir­çok yerlerde ve çokluğunuzun sizi böbürlendirdiği, fakat bir faydası da olmadığı, yeryüzü­nün bütün genişliğine rağmen size dar gelip de bozularak geri­
sin geriye döndüğünüz Huneyn gününde yardım etmişti." (Tevbe,
25-26) Huneyn, Mekke ile Tâif arasında, Mekke'ye yaklaşık 16 km. mesafede bir vâdidir. Câhi- liyet devri Arap şâirlerinin şiir müsabakası yaptıklan "Zü'l- mecâz" panayırı da bu vâdi ka- narrnda kurulurdu. Huneyn Sa­vaşı, Mekke'nin fethinden on al­tı gün sonra (6 Şevval Cumartesi) bu vadide Hevâzin Kabilesi ve müttefikleriyle yapıldı.
Savaşın sebepleri...
Hevâzin, Arabistan'ın en bü­yük kabilelerinden biriydi. Mek­ke'nin güney-doğusundaki dağ­larda yaşıyorlardı. Mekke Müs- lümanlar tarafından fethedilmiş, Kâbe'deki bütün putlar kırılmış­tı. Hevâzin kabilesi bu durum­dan endişeye düştü. Tedbir alın­mazsa, aynı hâl bir gün kendi başlarına gelebilirdi. Kabile baş­kam genç şâir Avf oğlu Mâlik'in teşvikiyle hemen savaş hazırlığı­na başladılar. Tâif'te bulunan Sa- kîf Kabilesi de bunlarla birleşti. Bu iki büyük kabile (Peygamber Efendimizin süt annesi Hcdîme'nin mensup olduğu) Sa'd Oğullan gibi bazı küçük kabileleri de ittifakla- n içine aldılar. Böylece 20 bin ki­şilik bir kuvvetle Huneyn Vâdi- si'nde toplandılar.
Buhârî'nin Abdullah bin Ömer'den rivâyetine göre, Rasûlüllah (s.a.v.) Mek­ke'nin fethi günü Kâbe'ye girdi­ğinde içerde namaz kılmıştır. Abdullah bin Abbas'tan rivaye­tine göre ise namaz kılmamış sadece tekbir getirmiştir. Câhili- yet devrinde Kâbe'yi pazartesi ve perşembe günleri ziyarete açarlardı. Bir defasında Rasûlül­lah (s.a.v)'de gelmiş halkla bir­likte oda içeri girmek istemişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder